center za povezovanje s predniki

A)
Naši izdelki se navezujejo na slovensko mitološko izročilo in stare šege.

B)
Snujemo, organiziramo in izvajamo ustvarjalne delavnice, delavnice za spoznavanje izročil prednikov in drugih poljudnih dogodkov.

C)
Že devet let javno organiziramo tradicionalna praznovanja na letne mejnike.

Č)
S preprostimi, poljudnimi članki in zapisi na temo mitološkega izročila, svetih mest pri nas, obredov, kako živeti v duhu prednikov naš vsakdan, itd., skušamo med ljudi ponesti ljubezen do svoje kulture ter strast za odkrivanje korenin na novo.

 

 

A) Izdelki
pri nas lahko dobite amulete s staroslovanskimi simboli, ki nosijo tudi certifikat Duo, Art&Craft Slovenia, podeljen s strani Obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana.
Obeski so narejeni iz slovenskega lesa, dodana je informativna vizitka.
Gre za simbole, ki so jih naši predniki vse do danes uporabljali v vsakdanjem življenju, da bi se zavarovali pred nesrečami, da bi vzpodbudili rodovitnost in ustvarjalnost, da bi premagovali strahove itd.
Obeski so na voljo od leta 2012.
Vsako leto imamo na voljo tradicionalne stenske koledarje z avtorskimi grafikami s spremnim besedilom. Mineva že štirinajst let, odkar smo oblikovali in izdali prvega.
Občasno imamo na voljo tudi družabne igrice, ki vključujejo stare simbole in bajna bitja.
V zadnjem letu pa smo oblikovali in postavljamo na noge butično trgovino SVARUNICA, ki deluje tudi v angleškem jeziku in svoje izdelke pošilja po vsem svetu.
Ponujamo tudi majice s staroslovanskimi motivi.

koledar 2020_od zibke do zadnjega slovesa _veles_

obeskileseni

Skok v trgovino TUKAJ.

 

B) Dogodki
Od leta 2012 pa vse do danes smo organizirali mnogo predavanj in delavnic, kjer smo se spoznavali z našo mitološko zakladnico v želji, da v ljudeh vzpodbudi enako zanimanje kot npr. za grško in rimsko. Vedno smo videli smisel v povezovanju s predniki, da razumemo, začutimo in živimo nekatere stare vrednote še dandanes in s tem oblikujemo zdravo družbo.
Štiri leta smo organizirali Staroslovanske semnje, celodnevne dogodke s stojnicami, predavanji, razstavami in koncertnimi večeri, naslanjajoč se na omenjene teme. V sodelovanju z javnim centrom Cene Štupar, smo izvedli večmesečni izobraževalni program.
ne manjka tudi posamičnih dogodkov, kjer se srečujemo skupinsko in individualno, kjerkoli lahko prispevamo k ozaveščenosti o naših koreninah.

velesgrafika1

staroslovanski-semenj-1024x694

 

C) Praznovanja
Vsako leto, že od l. 2011, organiziramo štiri javna praznovanja v Osrednji Sloveniji.  Poklonimo se naši tradiciji na pomlad, na poletni sončni obrat, na jesen in na zimski sončni obrat. Interno pa s starimi šegami obeležimo tudi druge praznike, kot so Pust, žetev, Dedi.
Naša srečanja z obredji so javno odprta, od jeseni 2020 pa se, zaradi vsesplošnih razmer, za tradicionalne letne mejnike dobivamo zaenkrat zgolj v intimnem krogu.
Verjamemo, da pride spet čas, ko bomo lahko v večjem številu zapeli in zaplesali okoli ognja.

19390758_735452656639119_5315373592118988913_o

18055820_704447056406346_6768378791537472839_o