predavanja, delavnice

V sklopu centra organiziramo različna predavanja in delavnice.
Marca 2015 smo zaključili daljši učno-ustvarjalni program Slovanska mitologija in izročilo na povabilo javnega Zavoda Cene Štupar. Slike so na voljo tudi na naši FB strani.
Od 2013-2015 se je zvrstilo veliko predavanj na lokacijah Hostel Tresor, Tortarna Pupi, Hostel Celica, Narodni dom Lavrica, medgeneracijski dan učenja – Cene Štupar, knjižnica Logatec, na dogodku Zlati Goblicon v Mariboru, Hotel central, Hotel Lev, center Žarek, …
v 2017 smo že četrto leto zapored uspešno organizirali naš STAROSLOVANSKI SEMENJ in opravili nekaj posamičnih predavanj, leto 2018 pa je bilo z delovnimi obveznostmi bolj ali manj okleščeno zaradi porodniškega dopusta.

V letu 2017 smo se združili še z izjemnim hipnoterapevtom in mesmeristom Erikom Petričem. V sklopu Centra Veles ponujamo tudi raznovrstna predavanja s področja osebne rasti in svetovanja posameznikom.

Če bi želeli tudi sami prirediti dogodek v obliki predavanja ali delavnice v okviru katerega bi ponudili  naše teme, nam pišite na: drustvo.veles@gmail.com  /   Irena

———————————————————————————————–

Tematike predavanj – Kulturna in duhovna dediščina:

Sprehod s predniki
Predavanje o mitološki zakladnici naših prednikov, o starih božanstvih, svetih mestih, obredjih, kako so nekoč dojemali ciklično leto. Dotaknemo se tudi glavnih simbolov.
Starodavna verovanja so močno vezana na čaščenje Narave, zato se izročila že samo na področju Slovenije tudi razlikujejo ne le v poimenovanjih božanskih sil, tudi v obliki obredij in časovih zamikih. Stara vera je lokalna tradicija in čeprav vse Slovence povezuje skupna baza, ima vsak konec svoje posebnosti.

Ženski aspekti v duhovni dediščini naših prednikov
Poznamo mnogo aspektov ženske in moške ustvarjalne sile, ki jih srečamo v najrazličnejših oblikah skozi vse leto in so nam pustili za seboj svoje zgodbe preko ljudskih pesmi in starih običajev.
V tem predavanju podrobneje spoznamo prav ženske boginje našega prostora, razliko med razvojem vzhoda in zahoda ter samo simbolnost ženskih izročil skozi čas tako pri nas kot po širši “Slaviji”.

Simbolika naših prednamcev
V tem predavanju spoznavamo tako same simbole, ki so nekdaj, in ponekod še dandanes, krasili različne objekte, predmete, oblačila. Čeprav se je oblika ohranjala skozi čas, je globja simbolika posamičnih znakov marsikje že pozabljena.
Poleg samih simbolov se dotaknemo globje simbolike obredij in božanskih sil, ki so skozi čas le dobivale različne podobe v skladu z trenutnimi vrednotami družbe.
Njabolj pomembno pa poudarjamo na koncu – kako s dognanjem globjega pomena staroverja živeti tudi v današnjem času.

 

 

velesgrafika1

velesgrafika2

002

003

jesen_predavanje

001

005

006