velesova posest

Center ima stalni naslov v Ljubljani, kjer je tudi najbolj dejavno.
Z marcem/sušcem 2015 je dobilo v upravljanje del posesti na povsem mirni, odmaknjeni lokaciji, 30km iz Ljubljane, po domače imenovani “Hrušovje”. Tam želi tudi oživeti staro družinsko kmečko posest, ki zadnjih nekaj let nudi prostor za javna poletna kresovanja in interna pustovanja po starem.

cropped-slika-hrusovje.jpg

Pri pridelavi zelenjave in zelišč preizkušamo tudi mnogo energijskih prijemov za boljšo rast, med drugim tudi staroslovanske simbole. Uporabljamo jih tako pri vzgoji sadik kot kasneje na vrtu.
Travniki na posesti ponujajo izjemno bogato zakladnico zdravilnih zelišč, kjer poleti vsepovsod močno diši po materini dušici, origanu in drugih zdravilnih zeleh.

Pod posestjo poleti cveti kresničje, v gozdu proti Kalu in Golčaju pa se nahaja stara skala z luknjo, katare daljni pomen se je izgubil a o njej pripoveduje tudi etnolog Zmago Šmitek.
Lastnik posesti pravi, da so v luknjo v skali kot mali otroci metali kamenčke, in kdor jo je prvi zadel, naj bi se prvi poročil.

001x - Copy

V neposredni bližini se je nekoč nahajal grad, ki je imel eden izmed prvih tudi urejeno kanalizacijo. Odličen razgled ponuja vrh Limbarske gore, ki je od lokacije oddaljen le 10-15 min hoda. 10 min vožnje z avtomobilom in ste na Gradu Tuštanj, 10 min v drugo smer vas pot pelje na Vače, v geometrično središče Slovenije in na slavno železnodobno gradišče z vaško situlo. Spet 10 min v drugo smer in ste na Gradišču v Lukovici. Tam kraljuje sv. Marjeta, ki je nasledila starodavno gromovno božanstvo.

DSC_0597

 

1

park4

DSC_1439

hrastnik-avgust-piknik 015

hrastnik-maj-087