Iskanje moža / Rožnik

Mesec rožnik je čas, ko se začne poletje, ko praznujemo največji praznik v cikličnem letu. Boga in boginjo srečamo v zrelih letih na vrhuncu njunih moči, ob poletnem kresu pa praznujemo njuno poroko ter ljubezen počastimo in utrdimo s skakanjem preko ognja.

Preverite našo spletno stran, in če vam tako veli srce, se nam kdaj pridružite ob tej priložnosti. Veseli bomo vaše družbe na Velesovem posestvu pod Limbarsko Goro.

Če nadaljujemo pot človeškega cikla, pa prehodu v žensko sledi iskanje moža, da se združita dve duši tako, kot so nam pokazali bogovi. Stara izročila so polna vedeževanj in tudi na tem področju nam je poznanih nekaj starih šeg, ki pa jih velja obnoviti.

Za Mislinjsko dolino je znano, da so dekleta prva ob času poletnega solsticija hodila tresti bezeg in ob tem govorile: »Bezeg bezeg, bzovc, daj mi moža, naj bo ledig al pa vdovc«. Včasih se je zgodilo, da so ga res dobile že isti večer, saj je ravno kresni večer veljal za čas, ko so se mladi družili brez varstva, in ko je bilo dovoljeno marsikaj in se vse druge dni v letu o tem ni govorilo.
Enak običaj poznamo na Koroškem, od koder so celo pravljice, ki vključujejo bezeg. Če je dekle potreslo bezeg trikrat s priprošnjo za moža, ga je dobila po letu dni.

Tekom leta pa srečujemo še druge drobce izročil v zvezi z iskanjem moža. Že na Gregorjevo na primer, so se dekleta obračala v nebo in iz leta ptic vedeževale, kakšen bo njihov mož.

bezeg iskanje moža irena petrič veles