dogodki in delovanje

dogodki-drustvo-veles 2016

Dragi prijatelji starih izročil,

srčno upamo, da preživljate prijetno in sproščujoče poletje in uživate tudi v svojih bujnih vrtovih 🙂
Obveščamo vas o naših dogodkih in delovanju.

Slovanska rodnoverna veča in Evropski kongres etničnih religij (ECER) v Pragi
Pred dvemi tedni so se trije predstavniki društva Slovenski staroverci in društva Veles udeležili XIII. Slovanske rodnoverne veče v Pragi, nato pa prvič še Evropskega kongresa etničnih religij.
Na obeh konferencah so predstavili delovanje društva in Rodnoverne župe Veles. Rodnoverna župa Veles je tudi pristopila v ECER. Kolegi so predstavili naše dosedanje projekte, Staroslovanski semenj, pobude o vključitvi mitologije v učne načrte, zaščito svetih mest, novo izdane vire za staroverstvo ter krepili vezi s staroverci.

 

Aktivni na vrtu – za vas na voljo sveža zelenjava z energijo prednikov
Po zaključku našega Staroslovanskega semnja (http://staroslovanski-semenj.eu/) je letošnji toplejši del leta pri Velesu predvsem v znamenju dela na vrtu in del na posestvu Hrušovje pod Limbarsko Goro, kjer vrtnarimo na povsem naraven način, ki je podkrepljen še z energijskimi prijemi za boljšo rast.
Vreme, kot marsikomu, je letos zagodlo tudi nam, zato so/bodo povrtnine malce kasneje, kot smo predvidevali, na višinskih kmetijah, pa gre vse še majčkeno počasneje.
Spremljajte našo FB stran : https://www.facebook.com/drustvoveles/, kjer objavljamo sproti, katere povrtnine so na voljo. Prevzem je možen na sedežu društva, Magajnova ulica 1, Ljubljana Črnuče.
Če želite, nas kontaktirajte in vas indvidualno obveščamo po mailu.
Z jesenjo in zimo pa društvo Veles predvsem na področju projekta oživitve stare kmečke posesti in postavitve Mitološkega parka, išče sodelavce. Če ste zainteresirani, nam pišite.
Predvidoma bomo v oktobru tudi organizirali predstavitev projektov s pomočjo kariernega centra v Ljubljani.

Žetev in Živa – meditacija
15. avgust, ki sicer v krščanskem času zaznamuje Marijino vnebovzetje, je čas stare boginje Žive s svojima simboloma pšenice in jabolka.
Kdor želi, se mi lahko pridruži v meditaciji na daljavo od doma oz. željene lokacije. Pišite za nadaljne informacije.


Predavanje o ženskih aspektih v Ljubljani
V ponedeljek, 12.9.2016 ob 19h, vas vabimo v hostel Tresor / Čopova ulica na predavanje „Ženski aspekti v duhovni dediščini naših prednikov“, kjer se v vsebinah najbolj posvečamo boginam našega prostora in njihovim simbolom, pa tudi razlikam vzhodne in zahodne Slovenije. Jesen je čas instrospekcije, analiz in ženskega elementa (Vode).Predavanju sledi kratka meditacija. Zaželjeni so prostovoljni prispevki.

Jesensko staroversko praznovanje
V soboto, 17.9.2016 ob 16h vas vabimo na jesensko praznovanje Zahvale plodovom in prihoda Mare Morane, ki ga organizira župa Veles. Praznovali bomo v Osrednji Sloveniji, v okolici Ljubljane, kjer je osrednja praznična nit analiza našega dela, zahvala za preteklo leto in vse darove, osredotočali se bomo na element Vode, se spomnili prednikov.
Kot vedno ob staroverskih praznovanjih – denarnih prispevkov ni, vsak prinese kakšno malenkost za po zob s seboj in se skupaj pogostimo. Tokrat prinesite tudi kakšen kos zelenjave s svojih vrtov in druge sadove svojega dela.
Prijave so zaželjene na naš mail.

Polna luna v kimavcu/septembru je pomembna predvsem na Krasu, saj se je takrat godil rodovitnosti obred v Triglavci. Vabimo vas, da kontaktirate našega kolega Borisa Čoka za ogled poti starovercev. boriscok.lokev@gmail.com

O simbolih v knjižnici Kozina
Z veseljem se vračamo v Kozino. V torek, 27.9.2016 ob 18h vas vabimo v knjižnico Kozina na predavanje o staroverskih simbolih, kjer bomo spoznavali mnogo zanimivih vsebin naših pradedov, predvsem pa, kako simbole uporabljati tudi dandanes in kje v resnici tiči njihova moč ter kako si jih lahko izdelamo sami.
Prisrčno vabljeni.

Naši izdelki
Vabimo vas, da spremljate našo fb stran Veles društva in blagovne znamke Veles Grafika, kjer objavljamo tudi o našem umetniškem delovanju. Vseskozi so na voljo naši leseni obeski s staroslovanskimi simboli in kovinski kolovrati, ki jih pošljemo s plačilom po povzetju ali jih prevzamete osebno po predhodnem dogovoru.
Kmalu bodo spet z drugo izdajo na voljo otroške igralne karte z našimi mitološkimi bitji.
V Velikem srpanu/avgustu pa smo že pričeli s prvimi pripravami na nov Mitološki koledar, ki bo s koncem leta 2016 ustvarjen in izdan že 8. leto po vrsti!

Prijazen pozdrav in se vidimo 🙂

Irena Urankar & Veles