Mali traven/april in Jarilovo

Svežina, novi začetki, ponovna akcija, zagon, žvrgolenje ptic, živina na paši, aktivni, ustvarjalni pričetek dela na poljih, zelenje, ljubezen, veselje, zdravje, optimizem. Premoč svetlobe nad temo. Vse to obeležuje Jarila oz. Jarnika, pomladnega boga, ki vstaja iz podzemlja. V novi preobleki ga pri nas poznamo kot Zelenega Jurija.

Njegov koren „jar“ nakazuje na svežo, potentno energijo, mladost, seksualnost, izvorno življenjsko silo. Ponekod pri nas so v preteklosti pravili, da se ob parjenju živina „jari“. Mlado žito so imenovali jaro žito. Ko je v jesenskem obredju kraški svečenik raztrosil žitne kalčke po poljih, je zaklical: „Jari žito!“. Torej – rodi, žito!

Nov rodni cikel, vstajanje iz podzemlja. Nič čudnega ni, da je krščanstvo, zaradi lažje spreobrnitve sledilcev stare vere, postavilo Veliko noč, torej Kristusovo vstajenje, na podoben datum.
Tudi uporaba pisanic sega še v predkrščanski čas.
Jajce je simbol rojstva, začetka. Skorajda cel svet pozna simboliko kozmičnega jajca. Tudi nekateri Slovani poznajo zgodbo, da na začetku ni bilo ničesar, le tema in kaos. Rod je ustvaril le jajce, v katerem je prebival Svarog, ki je kasneje ustvaril nebo, zemljo in ljudi.
V Sloveniji so se nekoč na pomladni čas obdarovali s pisanicami. Če je fant dekletu prinesel rdečo pisanico, ji je tako izrazil svojo ljubezen.
Pisanice so okrašene s starodavnimi simboli, kjer pri nas prevladujeta romb in osemkraka zvezda. Romb je simbol ženske plodnosti in zdravja, osemkraka zvezda je povezana z nadaljevanjem rodu, z žensko energijo, plodnostjo in premočjo svetlobe nad temo.

Čeprav se astronomska pomlad začne že ob enakonočju, pa je za naše prednike resnična pomlad prišla šele v malem travnu, ko se dejansko začnejo dela zunaj in ko pride živina na prosto pašo. Zveza med Jurijem in Maro prinaša zemlji blagostanje. Da se je boginja pripravljena z njim poročiti, mu to pokaže s podarjenim jabolkom.

Ob jurjevanju poznamo običaj, ko se Jurij bori z Raboljem, ki simbolično predstavlja zimo. Poznamo tudi rek, da „Jurij volkovom gobce zaveže“. To pomeni, da se t.i. vloga „gospodarja volkov“ zamenja in preide z Velesa na Jarnika. Po vstajenju Jarila se Veles zopet vrne v podzemlje.
Kraška posebnost je Dajbogec, ki nosi funkcijo obujanja narave. Njemu v čast so prirejali obredja s krogom, razdeljenim na štiri dele, dekleta pa so pela tradicionalno pesem.

S plesom, petjem in odevanjem v zelenje v obredju, po tradiciji prikažemo čast ponovni obuditvi vegetativne sile.
Če se resnično povežemo s silo Jarila/Jarnika, nam lahko pomaga pri vzpostavitvi poti do različnih ciljev, osebnih, poslovnih. Začetni zagon, entuziazem, moč pri prvih korakih je tisto, kar nujno potrebujemo tekom celotnega življenja. Še posebno dandanašnji tempo zahteva stalno prilagajanje, spremembe, vedno nova učenja in spremembe poti.

Ključna barva Jarnika je seveda zelena. V ezoteriki velja za barvo zdravja, obnove, krepi zadovoljstvo in toleranco. V barvnih terapijah se jo uporablja za uravnavanje srčnega ritma (pa tudi čirov in ledvic), saj je tudi srčna čakra zelene barve. Ta čakra je povezana z dojemanjem ljubezni in sveta okoli nas. Čas pomladi in zaroke med mladostnima aspektoma boga in boginje je prežet z nedolžno, čisto ljubeznijo. Prav tako zelena barva simbolizira blagostanje, rodnost, pomladitev, upanje in nesmrtnost.

18055820_704447056406346_6768378791537472839_o

18121319_704447676406284_5214477635040976484_oslike s staroverskega obreda v Ljubljani 2017

jarilovox