Mara in delo na vrtu v sušcu/marcu

Mara je splošno znana boginja, ki se, kot mladenka pomladi, pojavlja v slovenskem in hrvaškem izročilu. Spomladi prične Jarilo, inkarnacija tiste ustvarjalne energije, ki pride iz podzemlja, svojo pot ozelenjevanja narave. Sreča Maro, s katero se zaročita.

Mara je poznana tudi med Latvijci kot pomembna boginja, ki ljudem po smrti vzame telo, vrhovni bog pa njihovo dušo.
15. avgusta se pri njih vrši festival Māras boginji v čast. To je čas, ko se vsesplošno zahvaljujemo boginji zemlje za žetev v vseh slovansko govorečih državah, starodavni praznik pa naj bi nadomestilo Marijno vnebovzetje. Tu lahko potegnemo vzporednico, da se rodnost zemlje umika in nato Boginjo prepoznamo v drugačni obliki.

Poznamo boginje, ki so bolj povezane z zemeljskimi silami, druge z nebesnimi, Morana pa je tisti aspekt Boginje, ki predstavlja vez med obema svetovoma. Morano tesno povezujemo z vodo, z dežjem in snegom, nebesno vodo. Mara, ki je na pomlad mladenka, poleti pa zrela ženska, ki se omoži, postane na jesen zagrenjena. Postane Morana in prinaša hlad, zimo, poznana je celo kot boginja smrti.
Mara Morana je zato tudi boginja prerajanja in očiščevanja. Tako jo označimo kot Veliko Boginjo, ki jo skozi vse leto vidimo v različnih pojavnih oblikah.

 
Na našem vrtu:
To je mesec, ko se počasi začne narava prebujati in tudi delo na vrtu se bo že resneje pričelo, a vendar še ne v polnem pogonu.

Naš vrt zunaj poškropimo z naravnim škropivom iz njivske preslice, da zmanjšamo možnost gljivic. Škropimo lahko tudi z baldrijanom za pospešitev kaljenja. Če je zemlja kisla, pa uporabimo čaj iz regrata. V začetku marca na dan za list sejemo blitvo, zelje, špinačo, por,…Če še nismo, ob dnevu za plod sejemo paradižnik v lončke. Konec prvega tedna na dan za plod sejemo tudi žita, ob dnevu za korenovke pa pastinak, redkvico, korenje, rdečo peso, korenje.
V sredini marca ob dnevu za korenino potikamo čebulo in česen. Pokrijemo ju s kovertanom vse dokler ne zrasteta vsaj 10 cm visoko. Na gredo lahko sadimo/sejemo pehtran, pravo kamilico in boreč. Nabiramo koprivo, regrat, kurja črevca (mladi poganjki), regačica (mladi poganjki), ozkolistni trpotec, čemaž itd.

Romb, ki se je preko tisočletij prenašal iz roda v rod kot simbol tako ženske rodnosti kot tudi zemljine rodovitnosti, postavimo med naše lončke s semeni in tudi na njivo. To bo pripomoglo k rodovitnosti.
Pri Velesu smo delovanje simbolov preizkušali več let in potrjujemo, da se obnese.

03_MARA slovenian goddess